دکتر سید محسن مصطفوی ،ریاست گروه مطالعات قفقاز و آسیای جنوبی مرکز فرهنگ سیاسی و روابط بین الملل ماه

 ازلحاظ تاریخی شهر کیف پایتخت کنونی اکراین پایتخت دولت قرون وسطایی روس_کیف بوده است .اگرچه این دولت با حمله مغول ها از بین می رود ولی از لحاظ تاریخی ،از این جهت که کیف مرکز دولت روس_کیف بوده است قابل اهمیت است . شهر کیف در فرهنگ اسلاو و روس ها دارای نقش با اهمیتی می باشد . در حکومت اتحاد جماهیر شوروی ، اکراین یکی از 15 جمهوری شوروی بود که در نهایت از شوروی جدا شد . پوتین این امر را یکی از اشتباهات محرز حکومت شوروی همواره دانسته است . اکثریت مردم اکراین علاقه خود را به پیوستن به اروپا و دوری از روسیه دو بار نشان داده اند . این اتفاق یکبار در انقلاب نارنجی سال 2004 وبار دیگر در سال 2014 که به انقلاب عزت[1] معروف شد نشان دادند . در هر دو انقلاب ویکتور یانوکویج که طرفدار روسیه بود برکنار شد و مردم به دولت های طرفدار غرب رای دادند . 

انقلاب عزت 2014 در اکراین موجب واکنش روسیه و الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود شد .بندر استراتژیک سواستوپول در کریمه قرار دارد . ناوگان نیرو دریایی روسیه در دریا سیاه و زیر دریایی های اتمی روسیه در این بندر قرار دارد .

اکراین از لحاظ وسعت دومین کشور اروپا بعد از روسیه است .کشوری با 42 میلیون جمعیت که 17 درصد جمعیت آن (عمدتا در مناطق شرقی ) دارای اصالت روسی می باشند .اکراین دارای خاک بسیار حاصل خیز بوده و یکی از عمده ترین تولید کنندگان غلات و دانه های روغنی در جهان است . از لحاظ تولیدات کشاورزی ، اکراین دارای اهمیت برای روسیه ، اروپا و ایران است .عمده صادرات نفت و گاز روسیه از خاک اکراین به اروپا انجام می شود که این امر برای روسیه حائز اهمیت بسیار است . اکراین کشوری دوپاره است که نیمه شرقی آن در نزدیک مرزهای روسیه میل به همکاری و پیوستن به روسیه دارند و نیمه غربی آن که صنعتی است ؛ تمایل به همکاری و پیوستن به اروپا را دارند . روسیه از لحاظ امنیتی ، نزدیکی ناتوبه مرزهای خود و استقرار سپر موشکی در اطراف مرزهای کشورش را ، از بین برنده موازنه استراتژیک و باز دارندگی هسته ای خود می داند .

روسیه به بهانه پیوستن احتمالی اکراین به ناتو به این کشور حمله کرد و به هیچ وجه ، انتظار چنین مقاومتی از سوی اکراین را نداشت . تصور روس ها این بود که در حداکثر سه روز کیف را فتح کنند. آنها به هیچ وجه انتظار جنگی فرسایشی با خسارات شدید مالی ناشی از کاهش شدید ارزش رویل ، سقوط بورس مسکو ، تحریم صنایع نفت و گاز روسیه ،هزینه های لجستیک و هزینه های ناشی از تدارکات جنگ را نداشتند . روسیه تا به حال متحمل 800 میلیارد دلار خسارات اقتصادی ناشی از جنگ شده است .

برخی بر این باورند که روسیه از ابتدا هدف اشغال کامل اکراین را نداشته و تنها به دنبال امتیاز گیری و غیر نظامی کردن اکراین بوده است ولیکن تا به حال در هدف خود شکست خورده و مورد مزمت تمامی کشورهای دنیا و حتی متحدان خود قرار گرفته است . جنگ فارغ از اینکه چه نژاد ، رنگ مو و چشمی آ ن را انجام دهد امری نکوهیده است .روس ها با جنگ علیه اکراین ؛علاوه بر ویرانی زیر ساخت ها و اماکن مسکونی در این کشور ، با کشتن غیر نظامیان ، چهره خود را در جهان مخدوش نمودند و دیر یا زود بایست از جنگ عقب نشینی کرده و به حداقل امتیازات سیاسی راضی شوند .    

 

[1] .Revolution of Dignity

نوشتن دیدگاه

- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط موسسه امام هادی علیه السلام در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


تصویر امنیتی

موسسه امام هادی قم